Letní scéna Harfa

Karel Janák

Vystudoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou na ČVUT Praha a Filmovou a televizní fakultu Akademie múzických umění Praha. Už jeho školní filmy si odnesly řadu cen – Kateřina sama doma (1995) získala Cenu Českého literárního fondu a čestné uznání Festivalu FAMU, Sad (1996) stejné ocenění a navíc Cenu poroty na MFF Eurofilm St. Etienne ve Francii.

Jeho celovečerní televizní debut Vetřelci v Coloradu (2001) získal na nejvýznamnějším specializovaném festivalu v Německu – v Chemnitzu hned tři ocenění: Hlavní cenu dětské poroty, Zvláštní uznání hlavní poroty dospělých a Cenu diváků. Kromě toho se věnuje reklamám a propagačním snímkům.

Jeho filmový debut Snowboarďáci se stal jedním z nejnavštěvovanějších filmů roku 2004. Vojta Kotek a Jiří Mádl, hvězdy Snowborďáků (2004), se objevili i v dalším Janákově filmu Rafťáci (2006). Ve stejném roce a se stejnými hlavními herci natočil Ro(c)k podvraťáků. V roce 2009 natočil film Ať žijí rytíři!, který na začátku roku 2010 jako seriál uvedla Česká televize. V roce 2009 režíroval vánoční komedii s řadou oblíbených herců nazvanou Láska za milion.


TOPlist