Letní scéna Harfa

Miro Gavran

Miro Gavran patří mezi nejvýraznější chorvatské autory své generace (narozen 1961). Jeho dílo bylo přeloženo do více než dvaceti jazyků. Studoval dramaturgii na Divadelní, filmové a televizní akademii v Záhřebu, pracoval v záhřebském divadle ITD – nejdříve jako dramatik (v letech 1986 – 1989) později jako umělecký šéf (1989 – 1992). Zasloužil se o realizaci projektu Moderní chorvatské drama (1990 – 1992) a vytvořil také seriál Dramatická knihovna v divadle ITD.

Od roku 1990 vedl školu tvůrčího psaní, dramatu a prózy. Založil divadlo Epilog v Záhřebu (1995) a stal se jeho dvorním autorem (1995 – 2001). Pokoušel se také o režii vlastních her. Společně s manželkou Mladenou založil divadlo Gavran v roce 2002. Publikoval řadu próz (např. Zapomenutý syn, Povídky o výjimečně obyčejných lidech, Klára, Judita, Pilát Pontský). Jako dramatik debutoval v roce 1983, kdy divadlo Gavella produkovalo jeho hru Kreontova Antigona. Od té doby napsal zhruba 30 her a účastnil se více než 120 premiér inscenací svých textů v Chorvatsku, Nizozemí, USA, Slovinsku, Polsku, Bulharsku, Maďarsku, Bosně a Hercegovině. K nejznámějším hrám patří např. Noc bohů, Lásky George Washingtona, Čechov se loučí s Tolstojem, Shakespeare a Elizabeth, Jak umírá herec, Vše o ženách, Jak zabít prezidenta.

Miro Gavran byl také prvním chorvatským autorem, jehož hry se hrály v Eugene O‘Neill Theater Center (1999). Získal 15 divadelních a literárních ocenění, mezi něž patří např. i Literární cena pro nejlepšího spisovatele roku střední Evropy (1999), udělovaná v Maďarsku. Jeho román Zapomenutý syn byl zařazen na čestnou listinu v roce 2002 ve Švýcarsku. Je také jediným žijícím evropským spisovatelem a dramatikem, kterému byl věnován divadelní festival. Emil Nedielka a Michal Babiak /Trnava/ založili GAVRANFEST, věnovaný autorovu dílu. První ročník proběhl v únoru 2003 a účastnila se jej divadla ze Slovenska, která mají v repertoáru Gavranovy hry. O rok později se festivalu účastnila divadla z Franice, Slovenska, Polska, Slovinska a Chorvatska.


TOPlist